Kako ukrepati, ko gre za prenos vodenja podjetja na mlajšo generacijo ?

Objavljeno: (Posodobljeno: )

Vaše podjetje je pred izzivom, ko je ustanovitelj (in v večini primerov tudi direktor) pred dilemo prenosa vodenja in/ali lastništva na naslednjo generacijo. Seveda je tu nemalo primerov dobre prakse, ko se ta prehod zgodi na pravi način in se pripravi recimo celo družinska ustava, ki vsebuje vse elemente logistike ob prenosu. Tak primer dobre prakse je recimo podjetje Lotrič Meroslovje d.o.o. , kjer so vsi polnoletni družinski člani sodelovali pri pripravi dokumenta. Lahko si preberete tudi članek , ki lepo opisuje okoliščine o katerih govorim.

Neglede na to, ali ste pred tem izzivom ali ne, se morate zavedati trenutka, ko do tega pride. Takrat pa poleg novega vodstva potrebujete morda tudi zunanjo podporo, ki bo neodvisno od tega procesa prevzela vlogo razvoja novih poslov in omogočila podjetju mirno prehodno obdobje.

Group of People In Dress Suits
Foto:www.pexels.com

Primer: V malem slovenskem podjetju je prišlo do menjave generacij in oče je sinu hkrati prepustil lastništvo in vodenje podjetja. Ta prenos je bil relativno hiter, brez kakega poglobljenega uvajalnega obdobja. Ko se je sin znašel v novi vlogi, je imel težavo, saj so naročila prenehala prihajati, odkar je oče prenehal aktivno delati. Stopil je v kontakt z nami in dogovorila sva se za sestanek. Ob obisku sem najprej opazil da je podjetje pretežni izvoznik nemški avtoindustriji. Na moje vprašanje, kdaj je bil nazadnje v Nemčiji pri svojih ključnih kupcih je odgovoril, da tam sploh še ni bil, saj da ne govori nemško…. To je poučen primer, v katerem bi storitev business developmenta prišla še kako prav pri obstoječih ter dolgoročneje tudi pri novih kupcih.