Ali država Slovenija res želi več izvažati ?

Objavljeno:

Postavljam tezo, da Slovenija veliko več pozornosti namenja tujim investicijam pri nas (ki so gotovo tudi zelo pomembne), kot pa konkretni izvedbeni podpori izvozno usmerjenemu gospodarstvu na osnovi visokotehnoloških inovacij. To sem na nek način zapisal tudi že v moji prejšnji objavi iz 2. konference o internacionalizaciji. Je že tako, da se je laže usesti v naslanjač in pripeljati še eno Magno, kot pa zapustiti naslanjač in trdo delati na tujih trgih, da vašemu podjetju tam uspe. Dokaz za to je tudi svež razpis delovnih mest na agenciji SPIRIT, kjer iščejo nove moči izključno za privabljanje tujih investicij v Slovenijo. Nobenih potreb po podpiranju izvoza ni zaslediti.

Tudi vašemu podjetju bodo ti novi zaposleni na Spiritu izstavljali mesečne račune… Hkrati pa vam bodo tuja podjetja odpeljala strokovnjake, ki ste jih vi vzgojili…

Kaj pa naša samozavest in slovenski izvoz lastnih blagovnih znamk ? Kje se je v tekstu izgubil smisel za prodajo lastnih izdelkov na tujih trgih od patenta Ribničanom iz davnega leta 1492 ? Sam bi temu rekel, da država stimulira naše inženirje, da si čim prej poiščejo delo v tujini.

To je lep primer, kako država Slovenija podpira naše izvozno gospodarstvo… A samo z besedami.

Katera beseda v nazivu SPIRIT-a se VAM (ki plačujete za njeno delovanje) zdi najpomembnejša ?

Naj zaključim z mislijo kot jo je zapisal nekoč nek slovenski aforist : “Ko bo zadnji slovenec zapustil Slovenijo, naj ugasne luč…”