Novi starejši sodelavci, priložnosti ali tveganja ?

Objavljeno:

K pisanju tega prispevka me je spodbodel blog, ki je omenjal zaposlovanje starejših sodelavcev, https://www.competo.si/blog/prestari-za-iskanje-novih-priloznosti/. Ker sam pripadam tej generaciji sem se ob branju močno zamislil. Že dlje časa razmišljam namreč o tem, kako izkušnje, navade, kontakti, znanja, veščine (in še kaj) pri starejših sodelavcih v obdobju pred upokojitvijo lahko pomagajo tudi novodobnim start-upom pri zagonu na trgu.

Slika : Warner Bros, iz filma “The Intern”

Kaj naj naša družba naredi, da bi mladi lahko posrkali vse tisto, kar so njihovi predhodniki uspeli narediti skupaj z njihovimi izkušnjami, da bi jih znali primerno oplemenititi z novodobnimi orodji in uspeti ? Zdi se mi, da je vse preveč primerov, ko se nekdo upokoji in od takrat naprej se prekine vsaka vez med njim in podjetjem v katerem je delal.

Hkrati sem prepričan tudi, da bi s primerno obliko sodelovanja mlajša generacija v podjetjih iz naš “izkušenejših” lahko potegnila marsikatero vzporednico in jo učinkovito uporabila kot bližnjico za uspeh v poslu.

No, ni povsod tako. Poznam primer upokojene zdravnice specialistke, ki dnevno prejema klice od svojega naslednika za nasvete o diagnozi. Lepo, res lepo. Poznam tudi primer ustanovitelja in nekdanjega lastnika podjetja, ki se redno tedensko vrača v podjetje na ritual s kavo, kjer predebatirajo teme na področju tehnike ali prodaje… Zelo poučno.

Istočasno sem zasledil novico, da sta Boštjan in Maja Videmšek izdala knjigo ZADNJI DVE https://www.bukla.si/umco/zadnji-dve.html, ki govori o zadnjih dveh še živečih belih nosoroginjah. Nisem se mogel upreti primerjavi med izginjajočo starejšo generacijo zaposlenih in izgubo vseh spretnosti preživetja v podjetjih….

Zadnji beli nosoroginji, Najin in Fatu, foto Matjaž Krivic

Kaj pa v vašem podjetju, zaposlutjete na novo starejše od 55 let ?