Industrijski Sejem Hannover 2024, #hm24

Objavljeno:

Na industrijskem sejmu 2024 smo lahko prisluhnili industrijskim razvojnim trendom v svetu. Predvsem nas je zanimal pojem “DIGITALIZACIJA” ali drugače povedano Industrija 4.0. Wikipedija oba pojma opredeli kot : “Industrija 4.0, imenovana tudi četrta industrijska revolucija, se nanaša na trenutni trend avtomatizacije in prenosa podatkov v proizvodnih tehnologijah. Vključuje kiber-realni sisteminternet stvariračunalništvo v oblaku in kognitivno računalništvo.[1][2]. “

Ekipa slovenskih inženirjev (in študenta) na odpravi v Hannover

Na naši odpravi smo iskali odgovore na vprašanje: kako lahko v smislu vsesplošne digitalizacije slovensko znanje prodamo na zahteven nemški trg.

Ugotovitve :

  1. Na #hm24 smo med razstavljalci opazili le eno podjetje, ki ponuja slovensko znanje, pa še to ni več v slovenski lasti : Kontron (bivši Iskratel) iz Kranja
  2. Slovenci imamo splošno o sebi mnenje, da smo tehnološko napredna nacija in imamo posebej dobro razvito proizvodno dejavnost, kjer večino izdelkov prodamo v tujino, med drugim največ prav v Nemčijo….
  3. Kje so torej slovenska tehnološk apodjetja z novimi znanji, produkti in storitvami za svetovno industrijo?

Veliko držav je imelo vsaj skupinske nastope, tako da so imeli manj stroškov, pa vendar so se zelo na široko predstavili. Vseh razstavljalcev je bilo 3899 od tega 1937 iz držav Evropske Unije.

Ali v Sloveniji res nimamo nobenih tehnoloških novosti, ki bi jih želeli komercialno ponuditi drugim udeležencem projekta I40?

Moram reči, da se je naša ekipa kar zamislila nad tem in najbrž se tudi vam zdi najmanj čudno če že ne srhljivo?

Kakšna je torej bodočnost naše industrije (ki je sploh še ostala v SLO)?

Se bo kdo od odgovornih prebudil ob branju teh vrstic ?