Business Development or Business Development ?

Objavljeno: (Posodobljeno: )

Zakaj sem postavil tako vprašanje ?

Zato ker opažam, da se vse bolj razrašča iskanje novih poslovnih priložnosti na slovenskem trgu za TUJA podjetja (kar je povsem legitimno, da ne bo pomote) medtem ko je iskanje poslovnih priložnosti SLOVENSKIH podjetij na tujem nekako v zatonu….

Tudi v vašem podjetju ocenjujete da je temu tako ?

Zagotovo je to posledica več desetletne slovenske strateške usmeritve za prodajo uspešnih slovenskih (nekdaj državnih) podjetij v zadnjem času pa se to dogaja tudi v zasebnem sektorju. Podpora slovenskemu izvozu pa je v istih desetletjih je zgolj mrtva črka na papirju…

Kaj je narobe z nami ? Najbrž ne vemo kaj je dobrega v nas ali pa ne znamo funkcionirati drugače, kot pod taktirko strogega tujega gospodarja ?

Mislim, da je to eden glavnih vzrokov, da mlada generacija ne vidi prihodnosti v Sloveniji kar se izkazuje v begu možganov. Ne samo, da je mladih vedno manj zaradi natalitete, tudi tisti ki so tu in uspešno diplomirajo potem zbežijo nekam v tuji svet, kjer vidijo svojo prihodnost. V tujini so praviloma prepoznani kot dobri strokovnjaki in marljivi delavci, za kar so ustrezno tudi nagrajeni .

Zakaj je ne želimo ustvariti takih razmer za našo mladino tukaj in zdaj ?

Torej : Kaj je z nami narobe ?